Resepi : Pavlova



Bahan-bahan
4 biji telur putih (gred A)
1 cawan gula kaster (boleh kurangkan)
1/2 sk pure extract vanila 
1 sk vinegar/lemon juice
1/2 sb tepung jagung




Topping:
1 cawan heavy whipped cream
Fresh fruits

Cara cara:1.Lukiskan bulatan pada kertas minyak menggunakan ukuran pinggan kuih dan terbalikkan.
2.Putar putih telur dengan kelajuan perlahan sehingga kembang dan kental. 
3.Masukkan 1 sudu besar gula setiap kali sambil diputar sehingga habis. 
4.Masukkan vanilla. Setelah rata, keluarkan mixer bowl.
5.Tapiskan tepung jagung, kacau rata dengan spatula dan akhir sekali masukkan  cuka. 6.Kacau rata. 
7.Tuang adunan ke atas bulatan yang dilukis tadi dan ratakan permukaannya. 
8.Bakar dalam oven pada suhu 130C selama 1 jam -  1  jam & 15 minit atau sehingga kelihatan berwarna pale, pinkish eggshell yang rangup di luar.
9.Bila masak, buka pintu oven dan biarkan pavlova di dalamnya selama 5 minit. 
10.Bila dah sejuk, boleh letakkan whipping cream dan hiaskan dengan fresh fruit. Oleh kerana tak punya cream untuk dibuat whipped cream, saya cuma guna whipped cream yang ready made. 
Selamat mencuba !!

No comments

feel free to leave comment(s)